środa, 5 stycznia 2011

Krucho-drożdżowe rogaliki

Jak to zwykle w kobiecym świecie bywa - od czasu do czasu urzęduję w kuchni. A co! Dla własnej pamięci, ale by i z Wami się podzielić: szybki przepis na krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą. Nie są bardzo słodkie, są drożdżowe, a jednocześnie kruche - pycha!

Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą
Składniki:
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 kubka śmietany 18 %
  • łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • kostka margaryny
  • szczypta soli
  • marmolada twarda (najlepiej z różą)
 Drożdże, cukier i śmietanę należy rozgnieść i wymieszać na jednolitą masę - odstawić na kwadrans. W tym czasie należy zająć się resztą składników - mąkę przesiać, dodać masło i jajka (odrobinę białka można zostawić do smarowania ciastek). Gdy drożdże odpowiednio wyrosną - dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść (nie zapomnijcie dodać szczypty soli, ale tak, by drożdże nie miały z nią kontaktu). Ciasto należy rozwałkować na stolnicy. Następnie wycinamy trójkąty - na środek dajemy odrobinę marmolady i zawijamy tak by utworzyć rogalik.  Opisowo ujmując rzecz - dwa rogi do środka, a trzecim obwijamy.Oczywiście wielkość trójkątów, ma wpływ na wielkość rogalików - ja wycinam trójkąty o podstawie ok 6-8 cm. Rogaliki wychodzą nieduże - takie na jeden kęsik. Kładziemy rogaliki na blasze, smarujemy białkiem.
Pieczemy ok. 15 minut w 175 st. C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...